口伝えに、錫(すず)の器で呑むと酒が美味くなると言われています。理由はいくつか考えられますが、まずは「香り」。金属にはそれぞれ固有ににおいがあります。鉄には鉄の匂い、銅には銅、もちろん錫にもございます。この香りが酒の旨味を引き立てるとも言われていますが、これも好き嫌いがあることでしょう。
そのほかには触感。手や舌、唇で触れた質感や温度は、もちろん酒の味にも大きな変化を及ぼすことと思います。
上の写真は、錫蝋型(ろうがた)渦文(うずもん)盃:。蝋手捻りの原型製作ならではの、柔らかい肌合いが特徴です。口が広く、燗酒に向いています。ほかにも多種多様の盃、ぐいのみの類を製作しています。ほんの一部ではございますが、こちらでご紹介させていただきます。
Pewter sake cups
It has been said that drinking sake from pewter containers gives sake a better taste. There are a few possible reasons for this, one being scent.” Metals all have a unique smell; steel, copper, and of course pewter have their own distinctive scent. People say that that this scent compliments the flavor of sake, but I’m sure that everyone has their likes and dislikes about this.
In addition to scent there is also “touch.” The feeling and temperature when one’s hand, tongue, or lip touches the metal can greatly affect the favor of sake.
The photograph above is a cast “uzumon”(spiral pattern) sake cup. It has a soft texture that is unique to hand-formed wax castings. It has a wide mouth, which is idea for warm sake. We make many types of sake cups in various shapes and sizes. Here are a few examples of what we have.
錫 鎚目猪口(杉目)
錫 石目丸ぐいのみ
錫 総鎚目ぐいのみ(石目)
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・錫 石目丸ぐいのみ
・錫 総鎚目ぐいのみ
・錫 渦文盃 ※ SOLD OUT こちらの製品は完売いたしました。
・錫 鎚目猪口(杉目) ※ SOLD OUT こちらの製品は完売いたしました。
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